I det att en blivande gymnast är intresserad av Truppgymnastik börjar resan alltid en av våra träningsgrupper. Vi har två typer av träningsgrupper inom Truppgymnastiken: Träningsgrupper och Förberedande Tävlingsgrupper. När en god säkerhetsnivå uppnås kan gymnasten sedan söka sig till våra tävlingsgrupper. Är du redan en erfaren gymnast går det sjävklart att söka direkt till våra tävlingsgrupper.

Är du sugen att börja hos oss? Maila kansli@gfwermdo.se

Truppgymnastik är en lagsport inom gymnastiken som utgörs av tre moment. Truppens sammanlagda svårighetsgrader och precisioner på rörelserna samt kompositionen bedöms är det som bedöms i tävlingar. Momenten kan förekomma i olika ordning men är alltid samma moment.

Det första momentet är Tumbling där gymnasten genomför tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med lite studs. Golvet är 15 m långt och 2 m brett

Det andra momentet är trampett som innebär att med trampett och hoppbord genomföra övningar. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet.

Det sista momentet är fristående, där truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

Träningsgrupper

I en träningsgrupp utövar vi gymnastik för att det är roligt och utmanande. Våra träningsgrupper tränar 1-2 gånger i veckan. I grupperna lärs grunderna inom truppgymnastik ut och det ges en introduktion till grenarna matta och hopp. Fokus är att träna gymnastik för att det är roligt. I första hand delar vi in grupperna efter ålder. Träningsgrupper deltar inte på externa tävlingar.

Miniortrupp – Förberedande Tävlingsgrupp

I våra miniortrupper utövar vi gymnastik för att vi är nyfikna på utmaningen med att tävla eller för att gymnasten vill träna mer än vad som ges möjlighet till inom ramen för en träningsgrupp. I grupperna lärs grunderna inom truppgymnastik ut och de ges en introduktion till alla grenarna: Matta, Hopp och Fristående. Fokus är att förbereda för att på sikt deltaga i tävlingsgrupper. I första hand delar vi in grupperna efter ålder. Våra miniortrupper kan medverka i externa tävlingar i begränsad omfattning.

Tävlingsgrupper

En tävlingsgrupp jobbar ständigt på att finputsa individen och gruppens färdigheter. Utmanar sig själva och sin omgivning. Det finns ett djupt rotat driv och vilja att tävla och visa upp sina färdigheter. Här bygger vi vidare på grunderna i Truppgymnastikens tre grenar. Vi delar in våra grupper efter färdigheter och ålder, allt för att undvika skador och göra det roligt att delta på lika villkor! Tävlingsgrupper deltar regelbundet i externa tävlingar. I dessa grupper tränar man för att tävla i truppgymnastik. 

Gruppstruktur

BlockÅlderAntal träningar i veckanFokus
TT – Träningsgrupp7+1-2Träna för ett aktivt liv
MT – Miniortrupp7-9 år2Lärande gymnastik och träna på att tävla
FT – Förberedande trupp10-12 år2-3Träna på att tävla och träna för att tävla 
UT – Ungdomstrupp13-15 år3-4 Träna för att tävla
JT – Juniortrupp15-183-4Träna för att tävla 
ST – Seniortrupp17+3-4Träna för att tävla 
Vill du veta mer om vårat grupputbud? Gå till Våra grupper