Parkour är att ta sig från punkt A till punkt B på snabbast, smidigast och effektivast sätt möjligt. I parkour ses varje hinder som en möjlighet att utveckla sin fysiska och psykiska kapacitet genom träning, för att överkomma allt svårare hinder. Parkour utövas såväl inom- som utomhus – bara fantasin sätter gränser för vilka hinder och banor som kan skapas utifrån de unika förutsättningarna.

Det finns inga gränser utom dem du sätter själv.

En parkour-tävling avgörs med hjälp av runs.  Ett “run” är max 60 sekunder där utövaren visar vad den kan göra för olika parkour-rörelser ensam på tävlingsarenan. Allting är tillåtet så länge man endast använder sig av sin egen kropp.

Parkour kan för vissa vara en livsstil, medan andra ser parkour som en rolig fritidssysselsättning. Vad parkour är blir därför upp till utövaren – gemensamt för alla är möjligheten till utveckling på egna villkor.

Parkour är kan vara förenat med stor risk för skador, och det krävs kunskap för att undvika skador. På GF Wermdö använder vi bara utbildade instruktörer med god kunskap och erfarenhet av säker parkour. Det gör att vi prioriterar säkerheten för våra utövare och dessutom har välplanerade lektioner med meningsfulla övningar där utövaren växer med varje utmaning.

Förberedande Parkour

Från 6 år kan man deltaga på förberedande parkour där man lägger grunden för avancerad teknik som man sedan kan bygga vidare på under Steg 1, 2 och 3. Våra förberedande grupper håller till i Ösbyhallen på Lördagar. Klicka på knappen till höger för att boka en plats direkt!

Parkour Steg 1, 2 och 3

Vi har grupper för dig som är från 8 år och uppåt. Vi håller till i Ösbyhallen på söndagar och tisdagar och lördagar i Munkmurahallen. Klicka på knappen till höger för att boka en plats direkt!

Parkourens historia

Le Parkour, freerunning eller l’Art du Déplacement började utövas aktivt först på 80-talet i Lisses, en av Paris mindre förorter. Träningsformen har inspirerats från en lång rad av träningsformer och filosofier. Rötterna finns i den militära hinderbanan från 60-talet. Dock kom begreppen parkour och freerunning till först senare.

Namnet parkour användes först 1998 och är en modifikation av parcours du combattant, som betyder hinderbana. Sporten grundades i början av 1990-talet i Lisses av medlemmarna i gruppen Yamakasi där bland andra David Belle och Sébastien Foucan var med, men dess rötter sträcker sig längre bakåt.

Medlemmarna i Yamakasi hade en bakgrund inom gymnastik och olika kampsporter och började bland annat tillämpa akrobatik i sin träning. David Belle ansåg att det var viktigare att fokusera på att träningen skulle vara användbar för människor i verkliga livet. Därför ansåg han akrobatik och liknande vara onödigt. Ändå vävde David Belle, tillsammans med resten av Yamakasi, in både akrobatiska rörelser och dans i sitt utövande.